Din nya favorit till vardag och fest – vegetarisk lyx-lasagne
Är du inte riktigt nöjd med din lasagne? Då ska du absolut prova vår vegetariska ”lyx-lasagne” med extra allt. Dessutom bjuder vi på en hemlighet för att få lasagnen helt perfekt i konsistensen.
Text: Pär Brandt
Lasagne är ännu en favorit som brukar älskas av hela familjen. Tar lite tid att laga, men gör en stor sats som räcker till två middagar och flera matlådor.
För många känns det naturligt med béchamelsås i sin lasagne. Och det kan man absolut ha. Men i den här versionen varvar vi istället med frästa, rivna morötter. Inte minst barnen brukar gilla den söta smaken och pigga, gula färgen från morötterna.
Tar en stund att förbereda och laga, men alltid väldigt uppskattat – lasagne!
Hemligheten
Lasagne är egentligen ingen svår mat att laga. Erfarna kockar och de som är duktiga vid spisen vet hur man gör.
Problemet som dock drabbar många är att lasagnen blir ”torr”. I värsta fall förblir pastan hård och ser delvis okokt ut. Det beror på att lasagneplattorna suger åt sig mycket vätska.
De som är erfarna vet detta och gör därför en tomatsås som är ganska vattnig, vilket rättar till sig i ugnen när pastan absorberar vätska.
Men det finns ett knep som gör att du slipper gissa när du gör i ordning ingredienserna: blötlägg lasagneplattorna.
Fyll en form eller annan behållare med vatten och lägg ner lasagneplattorna. Efter cirka 15–20 minuter börjar man se hur färgen skiftar en aning när plattorna drar åt sig vattnet och mjuknar.
Nu blir konsistensen perfekt och du kan varva plattor och sås, som vanligt i lasagnen.
Varva sås med lasagneplattor. Men blötlägg plattorna först.
Recept lyx-lasagne 4 personer
Ingredienser:
- 500 gram vegofärs
- 400 gram krossade tomater
- 250 gram soltorkade tomater
- 250 gram rivna morötter
- 3 deciliter riven prästost
- 2 stora gula lökar
- 0,5 deciliter solroskärnor
- 10–15 lasagneplattor
- 5 matskedar chilisås eller tomatpuré
- 2 matskedar curry
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 1 matsked smör
- 1 matsked oregano
- Salt och peppar/chili, vitlök
Avsluta med riven ost ovanpå. Strö gärna över oregano också, det doftar fantastiskt.
Instruktioner:
- Hacka löken i medelstora bitar. Pressa vitlöken, om du vill ha vitlök.
- Häll ner en del av oljan från burken med soltorkade tomater i en tjockbottnad, stor kastrull. Tillsätt smöret. Värm upp och fräs curryn i 20–30 sekunder, då frigörs alla goda smaker.
- Fyll på med den hackade, gula löken i kastrullen. Fräs tills att löken börjar mjukna. Nu har den även fått smak och färg av curryn.
- Hacka de soltorkade tomaterna i mindre bitar och häll ner i kastrullen.
- Häll i vegofärsen direkt efter de soltorkade tomaterna. Fräs en kort stund, men se till att inte bränna färsen.
- Fyll på med de krossade tomaterna, samt chilisås eller tomatpuré. Sänk värmen på plattan.
- Tillsätt grönsaksbuljongen, hacka gärna tärningen först i mindre bitar så löses den upp fortare.
- Låt såsen puttra på låg värme i 15–30 minuter.
- Ta fram en ny, tjockbottnad kastrull. Fyll på i botten med en del av oljan från de torkade tomaterna. Riv morötterna och låt dom fräsa tills de mjuknar och minskar i volym. Slå av värmen på plattan eller ställ den på ett minimum.
- Slå på ugnen, 175 grader.
- Lägg lasagneplattorna i blöt. Efter 15–20 minuter, cirka, börjar pastan mjukna. Låt inte plattorna ligga i vatten för länge, då blir de väldigt mjuka och svåra att hantera.
- Med rätt timing har nu såsen puttrat färdigt och smakar underbart. Tillsätt salt och peppar, om det behövs. Samtidigt har de rivna morötterna blivit frästa och lasagneplattorna är lagom mjuka.
- Ta fram en medelstor ugnsform, gärna ganska djup. Smörj formens insida med en del av oljan som blivit över från de soltorkade tomaterna.
- Lägg ett första lager av tomatsås i botten av ugnsformen. Lägg på ett varv med lasagneplattor. Lägg i ett nytt lager med sås, fler plattor.
- Någonstans i mitten av de olika lagerna kan du lägga ett lager med de frästa, rivna morötterna. Strö över hälften av den rivna osten. Fortsätt sedan med lasagneplattor och tomatsåsen.
- Avsluta med tomatsås längst upp, strö över den rivna osten och garnera med solroskärnorna och oregano. Lägg ett lager med aluminiumfolie över formen så att inte osten blir bränd.
- Ställ in formen mitt i ugnen i 30 minuter.
- Ta bort aluminiumfolien och låt stå i ytterligare 10–15 minuter eller tills osten fått rätt färg.
- Ta ut formen och låt den svalna en stund innan servering.
Servera gärna lasagnen tillsammans med en grön sallad, körsbärstomater, paprika, grön gurka eller något annat gott.
Gör en rejäl sats och frys in till framtida lunchlådor.
Våga variera
I det här receptet har vi valt att göra en vegetarisk variant med vegofärs. Vill du göra en vegansk version gäller det att hitta rätt färs (inte quorn, som innehåller ägg) och vegansk ost.
Smakmässigt går det att göra vegetarisk lasagne ungefär lika god som den med nötfärs. Så varför inte? Men givetvis kan du byta ut vegofärsen mot nöt- eller blandfärs. Använd då samma mängd, 500 gram.
Tomatsåsen kan varieras i oändlighet. Istället för vegofärs kan du exempelvis använda skuren halloumi, som med fördel kan fräsas upp för att få stekyta och smak. Tofu är en annan variant, som dessutom är mager.
Även osten ska du välja efter egen smak. Västerbottenost eller parmesan ger sin egen karaktär till lasagnen.
De som vill ha mer sting och hetta kan addera färsk chilipeppar och mer vitlök. Söker du mer av umami så droppa i lite rökarom, som Liquid Smoke. Men var försiktig med doseringen.
Skulle tomatsåsen bli för stark eller för salt så får du läsa vår artikel ”Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten”.
Gör några extra portioner, när du ändå har kastrullerna framme. Lasagne är perfekt i lunchlådan!
Gör matlådor
Själva ”grejen” med lasagne är att det går ungefär lika fort att göra 8 portioner som 4. En riktigt stor form, eller två mindre. Eller varför inte 12 portioner, när du ändå håller på?
Mängden disk är ungefär densamma, oavsett hur många portioner du gör. Tiden du sparar in går att använda till roligare saker och lasagne är alltid en populär middagsrätt hos (nästan) alla.
Lasagne går utmärkt att förvara i kylskåpet i 5–7 dagar eller frysa in. Dela då först upp lasagnen i lagom stora portioner för matlådan. Lasagne är perfekt att mikra på jobbet och det enda du behöver komplettera med är en grön sallad.
Fryst lasagne med vegofärs bör hålla sig fräsch i 4–6 månader. Lasagne med nötfärs bör man äta upp inom 3–4 månader.