Snabblagad spaghetti carbonara – så här lyxar du till klassikern
Carbonara är en riktigt god pastarätt som du snabbt rör ihop. Med rätt ingredienser och några enkla knep är spaghetti carbonara en fullträff till vardags, fest och i matlådan.
Text: Pär Brandt
Det är ingen hemlighet att vi på Smaktipset gillar god och snabblagad vardagsmat. Rätter som passar en vrålhungrig familj efter skola och jobb.
Men även vardagsmaten går att variera och göra mer smakrik. Här bjuder vi på en klassisk spaghetti carbonara som med enkla medel går att göra riktigt lyxig – perfekt när du får oväntade middagsgäster.
God mat har ofta ganska få ingredienser, så även carbonara.
Recept spaghetti carbonara 4 personer
Ingredienser:
- 400 gram spaghetti av god kvalitet
- 250 gram sidfläsk eller bacon
- 150 gram finriven parmesanost
- 4 hela ägg
- 2–3 vitlöksklyftor
- Nymald svartpeppar
- Salt
- Några rucola-blad till garnering
Har du råd så riv ner pecorino, en väldigt god och lagrad fårost.
Instruktioner:
- Koka spaghettin i en stor kastrull, tillsätt rejält med salt. Spaghettin får inte bli överkokt, utan ska vara spänstig (al dente).
- Skär sidfläsket i kuber, eller skär bacon i mindre rektangulära bitar. Lägg i en djup, stor stekpanna och stek utan att bränna.
- Pressa vitlöken och låt den fräsa upp och mjukna i stekpannan.
- Vispa äggen i en skål.
- Riv parmesanosten och blanda ner 2 deciliter med äggen i skålen – men spara 1 deciliter parmesan till garneringen på slutet. Tillsätt nymald svartpeppar och salt.
- Häll av vattnet från kastrullen med spaghetti men spara ett par deciliter av pastavattnet i en tillbringare.
- Häll över spaghettin i stekpannan och rör runt för att pastan ska blandas med kött och stekfett.
- Sänk värmen på plattan. Tillsätt gradvis en mindre del av kokvattnet och se hur krämigheten börjar uppstå, tack vare stärkelsen från spaghettin.
- Sänk värmen på stekpannan till låg nivå. Häll över ägg- och ostblandningen och rör runt.
- Skaka runt spaghettin och se till så att allting blandas i stekpannan.
- Nu kan du efterjustera med mer pastavatten om carbonaran blir för tjock.
- Använd en djup slev och fyll upp carbonara portionsvis på tallrikarna.
- Tillsätt mer nymalen svartpeppar och garnera med riven parmesanost samt rucola på toppen. Servera direkt.
En del vill ha en rå äggula längst upp på sin carbonara.
Gör din carbonara lyxigare
Frågar du en italienare så ska det vara pancetta istället för bacon. Pancetta är rimmat och lufttorkat sidfläsk, bacon är rökt sidfläsk.
Samma italienare berättar att carbonara måste innehålla pecorino, den lagrade och hårda fårosten. Det går bra att kombinera pecorino och parmesan – eller så kör du enbart med pecorino. Vill du lyxa till smakerna så köp hem pancetta och pecorino.
Det som få italienare skulle hålla med om är att du även kan tillsätta en deciliter grädde i carbonaran. Men många i Sverige gör det och har du inte provat förut så varför inte – det kan bli en ny favorit.
Spaghetti med hög kvalitet? Det innebär pasta gjord på durumvete med högt proteininnehåll, cirka 14 procent eller högre. En lyxig variant är bronsvalsad pasta, kallas ibland för ”al bronzo” med lite grövre ytstruktur – perfekt för att såsen ska häfta vid spaghettin.
Du kan läsa mer om pasta i den här artikeln: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep.
Carbonara ska ha rejält med nymald svartpeppar på toppen.
Vegetarisk carbonara
Det finns ett flertal vegetariska varianter på bacon. Om de går att förväxla med riktigt bacon är väl tveksamt men smakmässigt kommer de hyggligt nära.
Tärnade bitar av alspånsrökt tofu går också att använda. Då minskar du dessutom ner på kalorierna.
För att få till den rökiga aromen i carbonara kan man använda kryddan rökt paprika (inte att förväxla med vanligt paprikapulver). Du kan även tillsätta några droppar rökarom, typ Liquid Smoke.
Om du vill ha carbonaran lite mer matig går det utmärkt att tillsätta grillade grönsaker som paprika, zucchini, fänkål och spetskål. Ostronskivling är också gott att grilla. Hacka i småbitar, lägg i en panna och låt ugnen göra jobbet innan du rör ner i pastan.
Snabblagad och god vardagsmat, då är carbonara en av favoriterna.
Fler recept från Smaktipset:
Grekisk potatissallad med tzatziki – perfekt till sommarens grillning
Garam masala kycklinggryta – enkelt och supergott recept
Snabblagad och fräsch chimichurri – perfekt till sommarens grillning
Sommarfavoriten fattoush med pitabröd, melon och chèvreost
Enkel, god och snabblagad midsommar-buffé – som alla gillar
Din nya favorit till vardag och fest – vegetarisk lyx-lasagne
Lättlagad och god plåtmat – hela middagen i ugnen
Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott
Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Korv stroganoff är en snabblagad favorit – testa våra varianter
Så lyckas du vid grillen – Smaktipsets smarta råd
Laga din egen granola – billigt, nyttigt och gott!
Laga din egen korvlåda till jobblunchen
Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten
Laga lyxmiddag för en spottstyver – så fixar du räkpastan!
Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!
Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda
Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!
Klassisk potatisgratäng – enkelt, supergott och snabblagat recept
Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!
Veckans lunchlåda: Så fixar du firren!
Kockens bästa recept – det här ska du laga till orange vin
Veckans billiga lunchlåda: kyckling och ris – enkelt, snabblagat och gott!
5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på
Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa
Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!
Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois
Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips
Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås
Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep
Baka pizza på grillen med pizzasten
Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!
Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?
Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept
Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten
Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott
10 tokiga semlor du inte visste fanns
Varma drinkar att njuta av i kylan
Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt