Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året
Smaktipset PUBLICERAD 26/8/2024

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust och hållbarheten är upp till ett år. Gott, nyttigt och klimatsmart!

Text: Pär Brandt

Runt om i landet ser det ut att bli en rekordskörd av äpplen. Undantaget är södra Sverige där man hade otur med några frostnätter, vilket ger mer normala mängder av äpplen i höst.

Men vad gör man då med alla äpplen? Det går inte att äta hur mycket äppelmos som helst och kanske är frysen redan full med äppelpaj.

Vårt förslag är att göra äppelmust hos ditt lokala musteri. Äppelmust är gott, uppfriskande och fungerar utmärkt som måltidsdryck. Dessutom nyttigt och klimatsmart.

Nedan hittar du några tips som är bra att tänka på innan du sätter igång med äppelmusten. Dessutom slänger vi för säkerhetens skull in ett gott och snabblagat recept på äppelpaj, längst ner i artikeln.

Recept, äppelmust, musteri, äppelmusteri, rekordstor, äppelskörd, äpplen, trädgården, 10 kilo, 5–6 liter, hållbarhet, 12 månader, bag-in-box, flaska, gott, nyttigt, klimatsmart!Äppelmust från den egna trädgården är vardagslyx!

1. Leta upp ett musteri

Kanske kan dina grannar tipsa om ett bra musteri i närheten? Eller så får du ge dig ut på nätet, sök på ”musteri + äpple + din kommun”.

Flertalet musterier har en hemsida där du kan läsa dig till vad som gäller. Minimimängd, priser och om du behöver boka en tid.

Flera musterier säljer även egen must, om du nu inte själv har äpplen för detta. Var väl förberedd så flyter snart äppelmusten i en bag-in-box nära dig.

Recept, äppelmust, musteri, äppelmusteri, rekordstor, äppelskörd, äpplen, trädgården, 10 kilo, 5–6 liter, hållbarhet, 12 månader, bag-in-box, flaska, gott, nyttigt, klimatsmart!Äpplena behöver inte vara utseendemässigt perfekta, det blir god must ändå.

2. Samla ihop äpplen

Äpplena ska vara mogna, då blir smaken bäst på äppelmusten. Provsmaka och titta på kärnorna, ljusa kärnor brukar innebära att äpplet inte är moget.

Lite mörkare kärnor och god smak visar på ett moget äpple. Du kan låta äpplena ”eftermogna” i 7–10 dagar efter att de samlats ihop.

Mjuka, maskätna, kraftigt skadade eller mögliga äpplen får du lägga på komposten. De tar musteriet inte emot. Mindre skador är ingen fara.

Äpplena behöver inte vara ”snygga”, de blir god must ändå. Även fallfrukt (som inte mjuknat) går bra att musta.

Papperskassar i samma storlek som man brukar ha i livsmedelsbutiker är rätt storlek för transport. Undvik stora kartonger som blir så tunga att de är svåra att hantera. Ikeas berömda plastkassar fungerar också bra.

Recept, äppelmust, musteri, äppelmusteri, rekordstor, äppelskörd, äpplen, trädgården, 10 kilo, 5–6 liter, hållbarhet, 12 månader, bag-in-box, flaska, gott, nyttigt, klimatsmart!Färska äpplen är gott men de kan inte lagras hur länge som helst.

3. Lång hållbarhet

För att förlänga hållbarheten pastöriseras äppelmusten genom att värmas upp till 75–80 grader. Rätt hanterad, i en bag-in-box, brukar hållbarheten i rumstemperatur vara 12 månader.

En öppnad bag-in-box som står i kylskåp bör hålla i en månad, eller lite mer. Har du möjlighet så förvara dina bag-in-box mörkt och svalt.

Opastöriserad äppelmust klarar sig bara ett par dagar i kylskåp. Men opastöriserad äppelmust kan frysas, om du har det utrymmet i frysboxen.

Recept, äppelmust, musteri, äppelmusteri, rekordstor, äppelskörd, äpplen, trädgården, 10 kilo, 5–6 liter, hållbarhet, 12 månader, bag-in-box, flaska, gott, nyttigt, klimatsmart!Ser det ut så här i trädgården? Då är det hög tid att musta.

4. Vad kostar det?

Priserna varierar givetvis. Men någonstans kring 22–35 kronor per liter får man räkna med. En ganska billig peng för nöjet att dricka sin egen äppelmust – livskvalitet, helt enkelt!

Den vanligaste förpackningen är bag-in-box på antingen 3 eller 5 liter. 10 kilo äpplen ger cirka 5–7 liter must.

Vissa musterier erbjuder möjligheten att tappa på glasflaskor men då blir det ett väsentligt högre literpris. Men onekligen en fin och annorlunda gå bort present.

Recept, äppelmust, musteri, äppelmusteri, rekordstor, äppelskörd, äpplen, trädgården, 10 kilo, 5–6 liter, hållbarhet, 12 månader, bag-in-box, flaska, gott, nyttigt, klimatsmart!En råsaftcentrifug har fördelen att kunna användas för att pressa många olika typer av frukt, bär eller grönsaker.

5. Musta själv?

Jodå, det går alldeles utmärkt att göra egen äppelmust. Färska äpplen ska pressas och det kan göras på olika sätt.

Enklast är förmodligen att använda en råsaftcentrifug. De kostar från 500 kronor och uppåt, beroende på kapacitet. En råsaftcentrifug har fördelen att kunna användas till mycket mer än bara äpple.

Ska man musta större mängder äpplen finns det företag som erbjuder utrustning för detta men då hamnar prislappen på ganska många tusenlappar.

Recept, äppelmust, musteri, äppelmusteri, rekordstor, äppelskörd, äpplen, trädgården, 10 kilo, 5–6 liter, hållbarhet, 12 månader, bag-in-box, flaska, gott, nyttigt, klimatsmart!Inga tillsatser i äppelmust.

6. Must eller juice?

Äppelmust får man när färska äpplen pressas. Inga tillsatser får användas.

Äppeljuice innehåller som regel tillsatt socker. Äppeljuice blandas ofta genom att tillsätta vatten till ett koncentrat.

Om äppelmust tillåts att jäsa så blir det äppelcider. Äppelmust som jäser till cider/vin kan genom tillsatser av bakterier och jäst förädlas till äppelcidervinäger.

Recept, äppelmust, musteri, äppelmusteri, rekordstor, äppelskörd, äpplen, trädgården, 10 kilo, 5–6 liter, hållbarhet, 12 månader, bag-in-box, flaska, gott, nyttigt, klimatsmart!Tänk på säkerheten när du plockar äpplena, använd en stabil stege.

7. Varför så många äpplen?

För att det ska bli riktigt många äpplen måste det bildas många blomknoppar året innan. Sedan ska vädret vara rätt för att bin och humlor ska kunna pollinera blommorna på våren. Sena frostnätter kan kraftigt påverka blomningen.

Vädret spelar stor roll även under sommaren och början på hösten när äpplena växer. Det ska vara en lagom mängd sol och regn.

Nästa år, 2025, kommer det inte att bli lika många äpplen. Årets stora blomning gör att energin i träden inte räcker till för att bilda så många blomknoppar under hösten (jämfört med 2023). 

Recept, äppelmust, musteri, äppelmusteri, rekordstor, äppelskörd, äpplen, trädgården, 10 kilo, 5–6 liter, hållbarhet, 12 månader, bag-in-box, flaska, gott, nyttigt, klimatsmart!Smulpajen går att garnera med nötter och mandel.

Recept äppelsmulpaj

Det här receptet är avsett för en rund pajform med diametern 25–30 centimeter. Bör räcka för 4–7 personer, beroende på hur hungriga gästerna är.

Smulpaj har fördelen att gå snabbt att göra, cirka 15 minuter och sedan 25 minuter i ugnen. Du behöver inte kavla ut någon pajdeg och ingredienserna har du förmodligen hemma. Servera med vaniljsås, grädde eller vaniljglass.

Ingredienser:

  • 750 gram äpple
  • 2 deciliter havregryn
  • 1,5 deciliter vetemjöl
  • 1,5 deciliter socker
  • 125 gram kylskåpskallt smör
  • 1 tesked flingsalt
  • 1 tesked kanel
Recept, äppelmust, musteri, äppelmusteri, rekordstor, äppelskörd, äpplen, trädgården, 10 kilo, 5–6 liter, hållbarhet, 12 månader, bag-in-box, flaska, gott, nyttigt, klimatsmart!Gör du smulpajen i aluminiumform så kan den åka direkt in i frysen efter att den svalnat.


Instruktioner:

  1. Skölj äpplena, rensa ur kärnhuset och skär i tunna klyftor.
  2. Ställ ugnen på 200 grader.
  3. Smörj pajformen med lite smör och sprid ut äppelbitarna i formen.
  4. Strö över kanel och 3 matskedar socker över äpplena, strö även över ett par nypor av flingsaltet.
  5. Häll vetemjöl, havregryn, flingsaltet och resten av sockret i en bunke och blanda ihop.
  6. Ta ut smöret ur kylskåpet och skär i kuber. Häll över smörbitarna i bunken, rör runt och nyp ihop så att det bildas en smulig massa.
  7. Fördela smuldegen i ett jämnt lager över äpplena i pajformen.
  8. Ställ pajen i mitten av ugnen och grädda i 25 minuter.
  9. Låt pajen svalna lite och servera med vaniljsås, grädde eller vaniljglass.
Recept, äppelmust, musteri, äppelmusteri, rekordstor, äppelskörd, äpplen, trädgården, 10 kilo, 5–6 liter, hållbarhet, 12 månader, bag-in-box, flaska, gott, nyttigt, klimatsmart!Äpplen är ganska tunga och i större lådor blir de svåra att hantera. 


Fler recept från Smaktipset:


Grekisk potatissallad med tzatziki – perfekt till sommarens grillning

Garam masala kycklinggryta – enkelt och supergott recept

Snabblagad och fräsch chimichurri – perfekt till sommarens grillning

Sommarfavoriten fattoush med pitabröd, melon och chèvreost

Enkel, god och snabblagad midsommar-buffé – som alla gillar

Din nya favorit till vardag och fest – vegetarisk lyx-lasagne

Lättlagad och god plåtmat – hela middagen i ugnen

Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott

Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten

Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern

Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen

Korv stroganoff är en snabblagad favorit – testa våra varianter

Så lyckas du vid grillen – Smaktipsets smarta råd

Laga din egen granola – billigt, nyttigt och gott!

Laga din egen korvlåda till jobblunchen

Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten

Laga lyxmiddag för en spottstyver – så fixar du räkpastan!

Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!

Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda

Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!

Klassisk potatisgratäng – enkelt, supergott och snabblagat recept

Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!

Veckans lunchlåda: Så fixar du firren!

Kockens bästa recept – det här ska du laga till orange vin

Veckans billiga lunchlåda: kyckling och ris – enkelt, snabblagat och gott!

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Glöggdrinkar med tre unika smaker

Glögg är gott som det är – men det kan också bli en fantastisk bas i drinkar. Med inspiration från årets glöggnyheter från Blossa, Stockholms Bränner...

Smaktipset

Så väljer du rätt vin till vardagsmaten

Har du någon gång funderat på vilket vin som passar bäst till vardagsmaten? Rätt vin kan förhöja smaken och göra även den enklaste måltid till något lite...

Smaktipset

Höstens bästa soppor med säsongens råvaror i fokus

När höstmörkret sänker sig och kylan kryper på finns det få saker som slår en värmande skål med soppa. Med säsongens råvaror i fokus bjuder vi här på tre...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...

Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...