Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året
Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust och hållbarheten är upp till ett år. Gott, nyttigt och klimatsmart!
Text: Pär Brandt
Runt om i landet ser det ut att bli en rekordskörd av äpplen. Undantaget är södra Sverige där man hade otur med några frostnätter, vilket ger mer normala mängder av äpplen i höst.
Men vad gör man då med alla äpplen? Det går inte att äta hur mycket äppelmos som helst och kanske är frysen redan full med äppelpaj.
Vårt förslag är att göra äppelmust hos ditt lokala musteri. Äppelmust är gott, uppfriskande och fungerar utmärkt som måltidsdryck. Dessutom nyttigt och klimatsmart.
Nedan hittar du några tips som är bra att tänka på innan du sätter igång med äppelmusten. Dessutom slänger vi för säkerhetens skull in ett gott och snabblagat recept på äppelpaj, längst ner i artikeln.
Äppelmust från den egna trädgården är vardagslyx!
1. Leta upp ett musteri
Kanske kan dina grannar tipsa om ett bra musteri i närheten? Eller så får du ge dig ut på nätet, sök på ”musteri + äpple + din kommun”.
Flertalet musterier har en hemsida där du kan läsa dig till vad som gäller. Minimimängd, priser och om du behöver boka en tid.
Flera musterier säljer även egen must, om du nu inte själv har äpplen för detta. Var väl förberedd så flyter snart äppelmusten i en bag-in-box nära dig.
Äpplena behöver inte vara utseendemässigt perfekta, det blir god must ändå.
2. Samla ihop äpplen
Äpplena ska vara mogna, då blir smaken bäst på äppelmusten. Provsmaka och titta på kärnorna, ljusa kärnor brukar innebära att äpplet inte är moget.
Lite mörkare kärnor och god smak visar på ett moget äpple. Du kan låta äpplena ”eftermogna” i 7–10 dagar efter att de samlats ihop.
Mjuka, maskätna, kraftigt skadade eller mögliga äpplen får du lägga på komposten. De tar musteriet inte emot. Mindre skador är ingen fara.
Äpplena behöver inte vara ”snygga”, de blir god must ändå. Även fallfrukt (som inte mjuknat) går bra att musta.
Papperskassar i samma storlek som man brukar ha i livsmedelsbutiker är rätt storlek för transport. Undvik stora kartonger som blir så tunga att de är svåra att hantera. Ikeas berömda plastkassar fungerar också bra.
Färska äpplen är gott men de kan inte lagras hur länge som helst.
3. Lång hållbarhet
För att förlänga hållbarheten pastöriseras äppelmusten genom att värmas upp till 75–80 grader. Rätt hanterad, i en bag-in-box, brukar hållbarheten i rumstemperatur vara 12 månader.
En öppnad bag-in-box som står i kylskåp bör hålla i en månad, eller lite mer. Har du möjlighet så förvara dina bag-in-box mörkt och svalt.
Opastöriserad äppelmust klarar sig bara ett par dagar i kylskåp. Men opastöriserad äppelmust kan frysas, om du har det utrymmet i frysboxen.
Ser det ut så här i trädgården? Då är det hög tid att musta.
4. Vad kostar det?
Priserna varierar givetvis. Men någonstans kring 22–35 kronor per liter får man räkna med. En ganska billig peng för nöjet att dricka sin egen äppelmust – livskvalitet, helt enkelt!
Den vanligaste förpackningen är bag-in-box på antingen 3 eller 5 liter. 10 kilo äpplen ger cirka 5–7 liter must.
Vissa musterier erbjuder möjligheten att tappa på glasflaskor men då blir det ett väsentligt högre literpris. Men onekligen en fin och annorlunda gå bort present.
En råsaftcentrifug har fördelen att kunna användas för att pressa många olika typer av frukt, bär eller grönsaker.
5. Musta själv?
Jodå, det går alldeles utmärkt att göra egen äppelmust. Färska äpplen ska pressas och det kan göras på olika sätt.
Enklast är förmodligen att använda en råsaftcentrifug. De kostar från 500 kronor och uppåt, beroende på kapacitet. En råsaftcentrifug har fördelen att kunna användas till mycket mer än bara äpple.
Ska man musta större mängder äpplen finns det företag som erbjuder utrustning för detta men då hamnar prislappen på ganska många tusenlappar.
Inga tillsatser i äppelmust.
6. Must eller juice?
Äppelmust får man när färska äpplen pressas. Inga tillsatser får användas.
Äppeljuice innehåller som regel tillsatt socker. Äppeljuice blandas ofta genom att tillsätta vatten till ett koncentrat.
Om äppelmust tillåts att jäsa så blir det äppelcider. Äppelmust som jäser till cider/vin kan genom tillsatser av bakterier och jäst förädlas till äppelcidervinäger.
Tänk på säkerheten när du plockar äpplena, använd en stabil stege.
7. Varför så många äpplen?
För att det ska bli riktigt många äpplen måste det bildas många blomknoppar året innan. Sedan ska vädret vara rätt för att bin och humlor ska kunna pollinera blommorna på våren. Sena frostnätter kan kraftigt påverka blomningen.
Vädret spelar stor roll även under sommaren och början på hösten när äpplena växer. Det ska vara en lagom mängd sol och regn.
Nästa år, 2025, kommer det inte att bli lika många äpplen. Årets stora blomning gör att energin i träden inte räcker till för att bilda så många blomknoppar under hösten (jämfört med 2023).
Smulpajen går att garnera med nötter och mandel.
Recept äppelsmulpaj
Det här receptet är avsett för en rund pajform med diametern 25–30 centimeter. Bör räcka för 4–7 personer, beroende på hur hungriga gästerna är.
Smulpaj har fördelen att gå snabbt att göra, cirka 15 minuter och sedan 25 minuter i ugnen. Du behöver inte kavla ut någon pajdeg och ingredienserna har du förmodligen hemma. Servera med vaniljsås, grädde eller vaniljglass.
Ingredienser:
- 750 gram äpple
- 2 deciliter havregryn
- 1,5 deciliter vetemjöl
- 1,5 deciliter socker
- 125 gram kylskåpskallt smör
- 1 tesked flingsalt
- 1 tesked kanel
Gör du smulpajen i aluminiumform så kan den åka direkt in i frysen efter att den svalnat.
Instruktioner:
- Skölj äpplena, rensa ur kärnhuset och skär i tunna klyftor.
- Ställ ugnen på 200 grader.
- Smörj pajformen med lite smör och sprid ut äppelbitarna i formen.
- Strö över kanel och 3 matskedar socker över äpplena, strö även över ett par nypor av flingsaltet.
- Häll vetemjöl, havregryn, flingsaltet och resten av sockret i en bunke och blanda ihop.
- Ta ut smöret ur kylskåpet och skär i kuber. Häll över smörbitarna i bunken, rör runt och nyp ihop så att det bildas en smulig massa.
- Fördela smuldegen i ett jämnt lager över äpplena i pajformen.
- Ställ pajen i mitten av ugnen och grädda i 25 minuter.
- Låt pajen svalna lite och servera med vaniljsås, grädde eller vaniljglass.