Laga kotletterna som en kung – prisvärt och gott!
Fläsk är fint och kräver inget SMS-lån om man vill bjuda sina bekanta på en festmåltid. Och jajamensan. Smaktipset har självklart sitt eget favoritrecept.
Text: Christian Körner
Jupp. Det går alldeles utmärkt att äta gott i slutet av månaden. Bara man shoppar lite smart. Och just fläskkotletter brukar vara ett prisvärt alternativ.
Så knata till din lokala butik och handla hem ett par fina skivor och ett gäng champinjoner!
Det här behöver du:
- 4 fläskkotletter
- Salt och svartpeppar
- 4 matskedar olivolja eller smör för stekningen
- 200 gram färska champinjoner
- 1 finhackad lök
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 1 deciliter grädde
- 1 tesked torkad timjan
- 4–6 morötter. De ska vara skivade
- 2 tärnade röda paprikor
- 1 tärnad zucchini
- Färsk persilja eller timjan för garnering
Så här gör du:
Börja med att salta och peppra kotletterna. Värm sen två teskedar olivolja eller smör i en stekpanna. Medelhög temperatur ska det vara. Stek fläsket 4–5 minuter på varje sida. De ska vara genomstekta och ha fin färg. Ta sedan ut kotletterna och låt dem vila under folie.
Nu har det blivit dags att reda champinjonsåsen. Använd samma stekpanna och tillsätt mer olivolja om det behövs. Lägg i löken och vitlöken och stek i några minuter. De ska bli mjuka och dofta gott hela i köket.
Stoppa sen ner de skivade champinjonerna i stekpannan de ska också mjukna och få fin färg. Häll därefter på grädden och salta och peppra. Låt härligheten sjuda tills den tjocknat lite. Räkna med 5–7 minuter.
Till sist är det tajm att rosta grönsakerna. Sätt på 200 grader direkt. Blanda de skivade morötterna med de tärnade paprikorna och zucchinin i en ugnsfast form. Sen skvätter du på resten av olivoljan och kryddar med salt och peppar. Efter detta kör du in godsakerna i ugnen i 20-25 minuter. När de är mjuka och fått en härlig ton är de klara.
Lägg upp de rostade grönsakerna med champinjonsåsen och fläskotletterna. Garnera gärna med persilja eller timjan och häll upp vin i glasen. Vitt och torrt funkar bra liksom lättare rött. Även Zinfandel är gott till.
Servera och åtnjut applåderna. Receptet räcker till fyra personer. Du kommer inte att misslyckas!