Laga kotletterna som en kung – prisvärt och gott!
Smaktipset PUBLICERAD 25/4/2024

Laga kotletterna som en kung – prisvärt och gott!

Fläsk är fint och kräver inget SMS-lån om man vill bjuda sina bekanta på en festmåltid. Och jajamensan. Smaktipset har självklart sitt eget favoritrecept.

Text: Christian Körner

Jupp. Det går alldeles utmärkt att äta gott i slutet av månaden. Bara man shoppar lite smart. Och just fläskkotletter brukar vara ett prisvärt alternativ.

Så knata till din lokala butik och handla hem ett par fina skivor och ett gäng champinjoner!

Goda fläskkotletter, billigt och enkelt.

Det här behöver du:

  • 4 fläskkotletter
  • Salt och svartpeppar
  • 4 matskedar olivolja eller smör för stekningen
  • 200 gram färska champinjoner
  • 1 finhackad lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 deciliter grädde
  • 1 tesked torkad timjan
  • 4–6 morötter. De ska vara skivade
  • 2 tärnade röda paprikor
  • 1 tärnad zucchini
  • Färsk persilja eller timjan för garnering

Så här gör du:

Börja med att salta och peppra kotletterna. Värm sen två teskedar olivolja eller smör i en stekpanna. Medelhög temperatur ska det vara. Stek fläsket 4–5 minuter på varje sida. De ska vara genomstekta och ha fin färg. Ta sedan ut kotletterna och låt dem vila under folie.

Nu har det blivit dags att reda champinjonsåsen. Använd samma stekpanna och tillsätt mer olivolja om det behövs. Lägg i löken och vitlöken och stek i några minuter. De ska bli mjuka och dofta gott hela i köket.

Stoppa sen ner de skivade champinjonerna i stekpannan de ska också mjukna och få fin färg. Häll därefter på grädden och salta och peppra. Låt härligheten sjuda tills den tjocknat lite. Räkna med 5–7 minuter.

Till sist är det tajm att rosta grönsakerna. Sätt på 200 grader direkt. Blanda de skivade morötterna med de tärnade paprikorna och zucchinin i en ugnsfast form. Sen skvätter du på resten av olivoljan och kryddar med salt och peppar. Efter detta kör du in godsakerna i ugnen i 20-25 minuter. När de är mjuka och fått en härlig ton är de klara.

Lägg upp de rostade grönsakerna med champinjonsåsen och fläskotletterna. Garnera gärna med persilja eller timjan och häll upp vin i glasen. Vitt och torrt funkar bra liksom lättare rött. Även Zinfandel är gott till.

Servera och åtnjut applåderna. Receptet räcker till fyra personer. Du kommer inte att misslyckas!

Fler artiklar från Smaktipset:

Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten

Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!

Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern

Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen

Korv stroganoff är en snabblagad favorit – testa våra varianter

Så lyckas du vid grillen – Smaktipsets smarta råd

Laga din egen granola – billigt, nyttigt och gott!

Laga din egen korvlåda till jobblunchen

Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten

Laga lyxmiddag för en spottstyver – så fixar du räkpastan!

Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!

Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda

Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!

Klassisk potatisgratäng – enkelt, supergott och snabblagat recept

Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!

Veckans lunchlåda: Så fixar du firren!

Kockens bästa recept – det här ska du laga till orange vin

Veckans billiga lunchlåda: kyckling och ris – enkelt, snabblagat och gott!

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Glöggdrinkar med tre unika smaker

Glögg är gott som det är – men det kan också bli en fantastisk bas i drinkar. Med inspiration från årets glöggnyheter från Blossa, Stockholms Bränner...

Smaktipset

Så väljer du rätt vin till vardagsmaten

Har du någon gång funderat på vilket vin som passar bäst till vardagsmaten? Rätt vin kan förhöja smaken och göra även den enklaste måltid till något lite...

Smaktipset

Höstens bästa soppor med säsongens råvaror i fokus

När höstmörkret sänker sig och kylan kryper på finns det få saker som slår en värmande skål med soppa. Med säsongens råvaror i fokus bjuder vi här på tre...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...

Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...