Enkel, god och snabblagad midsommar-buffé – som alla gillar
Stressad inför midsommar? Släpp alla krav och satsa på enkla men goda rätter till buffén. Följ våra tips för att göra alla mätta och glada på midsommarafton!
Text: Pär Brandt
Har du ansvaret för maten till midsommar så är det många krav att leva upp till. Eller? Kanske är det viktigast att träffas och ha roligt – istället för att slita i köket!
I den här artikeln har vi samlat några rätter och tips som förhoppningsvis kan inspirera dig till en mindre stressig midsommarafton. Här finns även alternativ till vegetarianer och veganer.
Gemensamt för alla rätter är att de är relativt enkla att göra. Och allihop kan du sno ihop dagen innan, eller i god tid innan gästerna kommer.
Det enda som behövs på midsommarafton är att koka nypotatis och värma upp de rätter som behöver det. Samt lägga upp allt på fat, men det kan ju gästerna få hjälpa till med. Då känner sig alla delaktiga, dessutom.
Nej, du behöver inte göra allting själv. Det är helt okey att ta en del genvägar.
Tänk igenom en lista
Hemligheten bakom middagar till våra större högtider är att vara väl förberedd. Du behöver skriva en inköpslista, annars är det alltid något viktigt som glöms bort.
Tänk också efter om det finns vegetarianer och veganer bland gästerna, eller någon med allergi? Barnen kanske inte gillar sill och då är det bra med prinskorv och köttbullar i reserv.
Midsommar förknippas ofta med speciella drycker och även här gäller det att vara väl förberedd. Tips från coachen: undvik Systembolaget torsdag eftermiddag innan midsommarafton.
Svårare behöver det inte vara. Krångla inte till midsommar!
Vad förväntas?
När du bjuder på midsommarbuffé så möter du – vare sig du vill eller ej – förväntningar. Det ska stå vissa saker på bordet, för så har det alltid varit.
Du kan ju välja att strunta i alla dessa förväntningar och göra något helt eget. Men ha den här listan med i dina förberedelser:
- Dillkokt nypotatis.
- Inlagd sill, flera varianter.
- Hackad rödlök och klippt gräslök.
- Gräddfil.
- Västerbottenpaj.
- Gravad lax.
- Jordgubbar.
Listan kan göras längre, givetvis. Men redan med detta lilla urval så står det rätt mycket på bordet. Komplettera med några av våra tips nedan så räcker det mer än väl. Även kocken ska njuta av midsommaren!
Enkelt och gott, dessutom går det snabbt.
Ägghalvor med rom
Ägghalvor med ”topping” är både dekorativt och gott. Dessutom snabba att fixa i ordning.
Skala de hårdkokta äggen och dela på hälften. Lägg på en klick crème fraiche eller kaviar. Toppa med storkornig stenbitsrom, röd eller svart. Avsluta med finklippt gräslök och/eller en liten dillkvist. Klart!
Numera finns det vegansk kaviar och även tångcaviar som är riktigt god, nästan omöjlig att skilja från ”originalen”. Ägg är ju inte veganskt men väntar du vegangäster så kan du göra samma typ av topping ovanpå en halverad, mogen avokado.
Melon och fetaost är perfekt på sommaren.
Melonsallad med fetaost
Någon typ av sallad vill man ha, även på midsommar. Och då är den här kombinationen med vattenmelon och fetaost perfekt till sommarens varma fester.
Du kan använda isbergssallad som grund men det blir lite festligare med mangold, mâchesallad, ruccola, lollo rosso/bionda eller något annat fräscht som du hittar i grönsaksdisken.
Skär salladen i mindre bitar och fyll i en stor skål. Skär vattenmelonen i kuber och strö över. Pilla bort kärnorna om du inte gillar dom. Smula fetaosten över.
Toppa med hackade valnötter, oliver och/eller krutonger för att få lite tuggmotstånd. Om du tycker att det behövs så ringla över en blandning av vinäger och olivolja, samt lite salt. Vill du ha hetta så pudra över några nypor chiliflakes, men ta inte för mycket.
Vill du ha tips på fler sallader som passar i sommar? Missa då inte den här artikeln: Sommarens godaste sallader – 5 läckra recept med ost
Rädisor hör hemma på midsommar.
Sallad med rädisor
Färska rädisor är en sommarprimör som man gärna ställer på middagsbordet. Dels som de är, men här har vi gjort en sallad.
Ta en stor skål och gör en grund av sallad. Isbergssallad funkar men det blir mera smakrikt med mangold, mâchesallad, ruccola, eller bataviasallat.
Skiva rädisorna så tunt det går, eller hyvla med en mandolin om du har en sådan. Blanda med skivad gurka, finskuren selleri och klippt gräslök.
Tycker du att det behövs så strö över smulad fetaost eller skivad mozzarella. Lättrostade solrosfrön är också gott ovanpå. Servera med en dressing till, för de som vill ha det.
Som alternativ till Västerbottenpaj.
Broccolipaj med svamp
En eller två pajer är alltid trevligt att kunna bjuda på. De här görs med fördel dagen innan och blir både godare och fastare i konsistensen när det fått stå och ”vila” i kylskåpet över natten. Värm upp i ugn innan servering.
Antingen gör du pajdegen själv eller sparar tid genom att köpa färdig pajdeg. Det här behövs till en paj i medelstor form:
- 1 förpackning pajdeg.
- 6–8 stora champinjoner.
- 1 purjolök.
- 300 gram små broccolibuketter (skär bort stammarna).
- 4 ägg.
- 2,5 deciliter grädde.
- 2 deciliter riven ost.
- 2 matskedar vetemjöl.
Skiva champinjonerna, skölj och hacka purjolöken samt skär eventuellt broccolin i mindre bitar om det behövs. Ta en klick smör och några matskedar olivolja i en kastrull, hetta upp och fräs först purjolöken. Fyll på med champinjoner och broccoli, fräs ytterligare 5 minuter.
Pudra över vetemjölet, rör om och fyll på grädden, låt koka några minuter. Ta kastrullen från plattan och häll i äggen. Rör om.
Förgrädda pajskalet i formen i cirka 10 minuter i 225 grader. Ta ut formen och fyll på innehållet från kastrullen. Strö över riven ost och grädda i ugnen i cirka 20 minuter.
Blanda fetaost och ädelost, då blir pajen extra god.
Spenat- och ostpaj
Spenat och fetaost blir väldigt gott ihop. Ett gammalt trick från kocken är att använda två olika ostar i pajen, då blandar sig smakerna på ett underbart sätt.
Tillvägagångssättet är ungefär samma som pajen ovan. Det här behöver du:
- 1 förpackning pajdeg.
- 150 gram babyspenat.
- 1 purjolök.
- 10 soltorkade tomater.
- 150 gram fetaost.
- 100 gram ädelost.
- 4 ägg.
- 2,5 deciliter grädde.
- 2 deciliter riven ost.
- 2 matskedar vetemjöl.
Skär bort stjälkarna och skölj babyspenaten (stjälkarna blir annars som små ”pinnar” i pajen). Skölj purjolöken och skär i smala bitar. Hackade de soltorkade tomaterna i mindre bitar.
Ta en del av oljan från de soltorkade tomaterna och hetta upp i en kastrull. Fräs upp purjolöken tills den mjuknar och häll i de soltorkade tomaterna.
Häll ner babyspenaten och rör om, fräs försiktigt så att spenaten mjuknar men inte krymper ihop totalt (vilket den gör på några sekunder, om du inte är försiktig).
Pudra över vetemjölet, rör om och fyll på grädden, låt koka några minuter. Ta kastrullen från plattan och häll i äggen. Rör om.
Förgrädda pajskalet i formen i cirka 10 minuter i 225 grader. Ta ut formen och fyll på innehållet från kastrullen. Strö över riven ost och grädda i ugnen i cirka 20 minuter.
Så enkelt men så gott på sommaren – tzatziki.
Tzatziki
Gräddfil bör ju stå på midsommarbordet men det är gott med en mera smakrik ”röra” till sallad och pajer. Då är tzatziki en grekisk klassiker som gärna får stå tillsammans med de svenska rätterna.
Receptet nedan räcker för ett mindre sällskap men får du många gäster så dubbla eller tredubbla ingredienserna. Det här behövs:
- 500 gram grekisk yoghurt.
- 1 liten grön gurka.
- 2–3 vitlöksklyftor.
- 2 matskedar olivolja.
- 1 matsked vitvinsvinäger.
- 1 tesked torkad oregano.
- 0,5 tesked salt.
- 1 kryddmått nymald svartpeppar.
Strimla gurkan grovt med ett rivjärn och samla upp i ett durkslag. Häll över saltet och låt vätskan rinna av i 10 minuter. Pressa gurkan med handen så att den sista vätskan rinner ut.
Pressa vitlöksklyftorna och blanda ihop med yoghurt och gurka. Häll i olivolja och vitvinsvinäger samt oregano. Rör runt, provsmaka och addera mer salt om det behövs samt lite svartpeppar.
Låt gärna tzatzikin stå i kylen i minst en 1 timme innan servering. Eller varför inte göra tzatzikin dagen innan? Ställ gärna en skål med goda oliver intill tzatzikin.
Svårare än så här behöver det inte vara.
Jordgubbstårta
Något sött är alltid gott att runda av med och då passar jordgubbstårta perfekt.
Om du ska spara tid så använd färdiga tårtbottnar av sockerkaka. Rensa, skölj och skiva jordgubbarna samt strö över lite strösocker. Vispa grädden och ha en burk med jordgubbssylt redo.
Börja med en tårtbotten, sprid ut en generös klick med jordgubbssylt, lägg på ett lager med jordgubbar och en litet lager vispgrädde.
Fortsätt varva tårtbottnar med fyllning tills du kommer till översta lagret. Sprid ut vispgrädde på toppen och spritsa vispgrädde på sidorna, fyll på med hela jordgubbar och riv lite choklad över som garnering. Klart!