Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera
Smaktipset PUBLICERAD 3/9/2024

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom enkel att lyxa till med exempelvis kallrökt lax eller frästa kantareller.

Text: Pär Brandt

Pannkakor är gott men man kan ju inte äta det sju dagar i veckan. En nästan lika snabblagad släkting är raggmunk, med riven potatis.

Hemligheten för att lyckas med raggmunk är att verkligen pressa ut all vätska ur den rivna potatisen. Annars blir det svårt att grädda på rätt sätt och raggmunken riskerar att falla isär.

Raggmunk är också lätt att variera för att passa alla i familjen. Barnen kanske föredrar raggmunk med fläsk och lingon, medan de äldre kan lyxa till det med rökt lax, kaviar och crème fraiche. Det är även lätt att göra en vegetarisk variant.

Nedan hittar du ett lättlagat basrecept och några lyxiga detaljer som får smaklökarna att dansa salsa. Perfekt till vardag, fest och i matlådan!

Recept, raggmunk, råraka, rivna, potatis, pannkakssmet, rårörda, lingon, lyxig, kallrökt, lax, kantareller, vardag, fest, matlåda, vegetarisk, vegansk, tofu, halloumi, champinjoner, rödlök, crèmefraiche.Samla upp de rivna potatisarna i en kökshandduk och snurra runt till en boll, tryck till så rinner vätskan ut.

Recept raggmunk 4 personer

Ingredienser:

  • 800 gram potatis (fast sort)
  • 2 ägg
  • 4 deciliter mjölk
  • 2 deciliter vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 kryddmått nymald peppar
  • Smör eller olja för stekning
  • 400 gram rimmat sidfläsk eller bacon
  • Lingonsylt (gärna rårörda lingon)
Recept, raggmunk, råraka, rivna, potatis, pannkakssmet, rårörda, lingon, lyxig, kallrökt, lax, kantareller, vardag, fest, matlåda, vegetarisk, vegansk, tofu, halloumi, champinjoner, rödlök, crèmefraiche.Gör man raggmunk med mindre diameter så blir det betydligt lättare, jämfört med en stor och tunn.

Gör så här:

1) Förbered smeten

  1. Lägg en kökshandduk över skärbrädan.
  2. Skala och riv potatisen med ett rivjärn på grova sidan. Vik ihop handduken och snurra till en boll. Pressa ut överflödig vätska från den rivna potatisen genom att klämma och vrida kökshandduk allt hårdare. Skölj inte den rivna potatisen, då försvinner stärkelsen.
  3. Vispa ihop äggen, mjölken, saltet och pepparn i en stor skål.
  4. Tillsätt vetemjölet i skålen och vispa tills smeten är slät och klumpfri.
  5. Blanda ner den rivna potatisen i smeten, blanda om ordentligt.

2) Stek raggmunkarna:

  1. Värm upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt lite smör eller olja.
  2. Häll ut lite av potatissmeten i pannan och platta ut den till en tunn pannkaka. Stek i 2–3 minuter på varje sida tills raggmunken är gyllenbrun och krispig. Sänk värmen om raggmunkarna blir för mörka på ytan.
  3. Håll de färdiga raggmunkarna varma i ugnen (cirka 100 grader) medan du steker fläsket.

3) Stek fläsket:

  1. Skär det rimmade sidfläsket i skivor.
  2. Stek fläsket i en torr stekpanna på medelhög värme tills det blir knaprigt och gyllenbrunt. Låt det rinna av på hushållspapper om det behövs.

4) Servering:
Servera de nygräddade raggmunkarna med det stekta fläsket och en klick lingonsylt. Eller följ våra tips nedan för att variera raggmunkarna.

Recept, raggmunk, råraka, rivna, potatis, pannkakssmet, rårörda, lingon, lyxig, kallrökt, lax, kantareller, vardag, fest, matlåda, vegetarisk, vegansk, tofu, halloumi, champinjoner, rödlök, crèmefraiche.Lite vardagslyx kan man kosta på sig!

Variera och lyxa till

Man kan ju egentligen använda vilka tillbehör som helst till raggmunk. Vanligast är att snegla mot de recept som finns till råraka och hämta inspiration där.

Lax är gott, och då kan man välja bland flera varianter som rimmad eller kallrökt. Även om laxen numera kostar en slant så behövs det ju inte så mycket – så varför inte lyxa till det?

Till laxen kan man klicka på crème fraiche, finhackad rödlök, tångkaviar eller löjrom och en dillkvist – som både tillför smak och ser tjusig ut. Ett tips, som man kan förbereda dagen innan, är att göra picklad rödlök – enkelt och väldigt gott.

En variant istället för lax är att göra en blandning av färska räkor blandade i majonäs och crème fraiche med hackad dill.

Är det säsong så kan vi verkligen rekommendera smörfrästa kantareller till raggmunk – då blir det fest!

En kul variant som är enkel att åstadkomma är att ersätta en del av potatisen med rödbetor. Det ger en vacker, röd färg och lite sötare smak. Det går även att riva ner ett par morötter.

Även med rödbetorna behöver man pressa ut vätskan men eftersom det ger väldigt envisa fläckar (på handdukar) så använd en sil eller pressa med händerna.

Rårörda lingon finns att köpa färdigt men är väldigt enkelt att göra själv. Färska lingon blandas med råsocker och ett par klickar lingonsylt för att den rätta konsistensen.

Recept, raggmunk, råraka, rivna, potatis, pannkakssmet, rårörda, lingon, lyxig, kallrökt, lax, kantareller, vardag, fest, matlåda, vegetarisk, vegansk, tofu, halloumi, champinjoner, rödlök, crèmefraiche.Picklad rödlök är ett gott alternativ till finhackad rörlök.

Vegetarisk raggmunk

Istället för fläsk så kan man använda tofu eller stekt halloumi. Har du tillgång till kantareller så blir det väldigt gott men raggmunk funkar även med stekta champinjoner.

Numera finns det vegetarisk tångkaviar som smakmässigt är väldigt nära ”originalet”. Lätt att kombinera med finhackad rödlök och en klick crème fraiche.

Om någon tröttnat på lingon till raggmunk så blir det även gott med en sötstark chutney, antingen färdig eller en man kokar ihop själv. På våren rekommenderar vi rabarberchutney.

Vegansk raggmunk? För att utesluta äggen så skulle vi rekommendera att göra råraka istället, se nedan.

Recept, raggmunk, råraka, rivna, potatis, pannkakssmet, rårörda, lingon, lyxig, kallrökt, lax, kantareller, vardag, fest, matlåda, vegetarisk, vegansk, tofu, halloumi, champinjoner, rödlök, crèmefraiche.Råraka görs utan pannkakssmet.

Raggmunk eller råraka?

Skillnaden mellan dessa två är att raggmunk innehåller pannkakssmet, medan råraka bara gräddas med riven potatis och skirat smör.

Raggmunk är svårt att misslyckas med men råraka kräver en viss finess och träning. Utan pannkakssmet så är det mycket viktigt att inte ha för hög värme på plattan.

Grädda långsamt på medelvärme så binder potatisen ihop sig till en snygg ”plätt” utan att brännas på ytan. Men har du för bråttom så blir rårakan inte genomgräddad och då är det lätt att den faller isär i bitar.

En genväg till att lyckas med råraka är att inte göra så stora plättar, i stekpannans fulla diameter. Det är lättare att lyckas med en diameter på 12–15 centimeter och det är en bra storlek om man vill göra råraka som förrätt.

Fortfarande svårt med rårakorna? Då kan du fuska och vispa ner ett ägg i den rivna potatisen. Men låt det vara en hemlis …

Vad är godast, råraka eller raggmunk? Det är ju högst individuellt men ihop med rökt lax, finhackad rödlök, crème fraiche och kaviar så är kanske råraka snäppet godare – och lite mera exklusivt.

Varför namnet raggmunk? Det kommer från den lite raggiga kanten och att man förr stekte små raggmunkar i en munkpanna.

Recept, raggmunk, råraka, rivna, potatis, pannkakssmet, rårörda, lingon, lyxig, kallrökt, lax, kantareller, vardag, fest, matlåda, vegetarisk, vegansk, tofu, halloumi, champinjoner, rödlök, crèmefraiche.Små rårakor blir också goda och perfekta som buffémat.


Fler recept från Smaktipset

Snabblagad spaghetti carbonara – så här lyxar du till klassikern

Grekisk potatissallad med tzatziki – perfekt till sommarens grillning

Garam masala kycklinggryta – enkelt och supergott recept

Snabblagad och fräsch chimichurri – perfekt till sommarens grillning

Sommarfavoriten fattoush med pitabröd, melon och chèvreost

Enkel, god och snabblagad midsommar-buffé – som alla gillar

Din nya favorit till vardag och fest – vegetarisk lyx-lasagne

Lättlagad och god plåtmat – hela middagen i ugnen

Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott

Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten

Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern

Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen

Korv stroganoff är en snabblagad favorit – testa våra varianter

Så lyckas du vid grillen – Smaktipsets smarta råd

Laga din egen granola – billigt, nyttigt och gott!

Laga din egen korvlåda till jobblunchen

Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten

Laga lyxmiddag för en spottstyver – så fixar du räkpastan!

Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!

Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda

Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!

Klassisk potatisgratäng – enkelt, supergott och snabblagat recept

Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!

Veckans lunchlåda: Så fixar du firren!

Kockens bästa recept – det här ska du laga till orange vin

Veckans billiga lunchlåda: kyckling och ris – enkelt, snabblagat och gott!

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt


 

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Snabblagad spaghetti carbonara – så här lyxar du till klassikern

Carbonara är en riktigt god pastarätt som du snabbt rör ihop. Med rätt ingredienser och några enkla knep är spaghetti carbonara en fullträff till vardags...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...

Smaktipset

Grekisk potatissallad med tzatziki – perfekt till sommarens grillning

Potatissallad har ju fördelen att passa till precis allt som du grillar. Denna grekiska variant går snabbt att laga och blir supergod tillsammans med tzatzikin...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Trädgård

Hösten är en perfekt tid för plantering

Luften är sval och jorden är uppvärmd och fuktig vilket gör det lätt att gräva och du behöver inte vattna så mycket. Men vissa växter bör du inte plantera...