Fredagsmys: chili con carne med tortillachips och guacamole
Smaktipset PUBLICERAD 17/9/2024

Fredagsmys: chili con carne med tortillachips och guacamole

Till helgen vill man gärna lyxa till maten och då ska ni testa vårt recept för chili con carne. Snabblagat och passar lika bra till middagsgäster som i matlådan. Dessutom lätt att göra vegetarisk.

Text: Pär Brandt

Chili con carne är en lättlagad och god klassiker som passar hela familjen. Gör du en extra stor sats så är den även perfekt att ha redo i frysen eller till veckans matlådor.

En av hemligheterna med en god chili con carne är att välja en godare, lite fetare köttfärs. Använd gärna högrev, som är mest smakrik, eller blandfärs.

Med rätt tillbehör får du rätt nivå på fredagsmyset. Servera din chili con carne med tortillachips, tortillabröd, en klick gräddfil och även guacamole.

Och ja, det blir extra gott med ett glas rött till. Även om det går lika bra med mineralvatten.

Recept, chili con carne, snabblagat, supergod, middagsgäster, familjen, matlådan, frysa, köttfärs, högrev, blandfärs, bönor, majs, tortillachips, guacamole, gräddfil.Hacka löken, vitlöken, paprikan och chilin.

Recept chili con carne för 4 personer

Ingredienser:

  • 500 gram nötfärs (gärna högrev) eller blandfärs
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 2 röda, färska chilipeppar
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 gul paprika, tärnad
  • 1 förpackning krossade tomater (cirka 400 gram), eller färska tomater
  • 1 förpackning svarta bönor (cirka 400 gram), avrunna och sköljda
  • 1 burk majs (cirka 350 gram), avrunna (eller tinade, frysta)
  • 2 matskedar tomatpuré
  • 1 tesked spiskummin
  • 1 tesked rökt paprikapulver
  • 1/2 tesked torkad oregano
  • 1/2 tesked chiliflakes (justera efter smak)
  • 1 deciliter vatten eller kalvbuljong
  • 2 matskedar olivolja
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Färsk persilja för garnering (valfritt)
  • 1 limefrukt i klyftor (valfritt)
Recept, chili con carne, snabblagat, supergod, middagsgäster, familjen, matlådan, frysa, köttfärs, högrev, blandfärs, bönor, majs, tortillachips, guacamole, gräddfil. Servera gärna med tortillachips, guacamole och gräddfil.

Instruktioner:

  1. Skölj och rensa paprikan, gör samma med chilipepparn. Hacka i mindre bitar.
  2. Finhacka den gula löken och vitlöken.
  3. Värm olivoljan i en stor gryta med tjock botten på medelhög värme.
  4. Tillsätt lök och vitlök och stek i 2–3 minuter tills löken börjar mjukna.
  5. Lägg i nötfärsen och bryn den tills den är genomstekt, cirka 5–7 minuter. Rör om ofta så att färsen smulas sönder och inte klumpar sig.
  6. Tillsätt spiskummin, paprikapulver, chiliflakes och oregano. Rör om och låt kryddorna steka tillsammans med färsen i 1–2 minuter för att frigöra smakerna.
  7. Blanda ner paprika och chilipeppar, stek ytterligare 2 minuter.
  8. Häll i de krossade tomaterna och tomatpurén. Vill du lyxa till det och få bättre smak så använd hackade, färska tomater istället.
  9. Rör om väl. Tillsätt vattnet eller kalvbuljongen.
  10. Låt chilin småputtra på låg värme i cirka 20–30 minuter så att smakerna utvecklas. Om blandningen blir för tjock, tillsätt lite mer vatten eller buljong.
  11. Lägg till de avrunna svarta bönorna och majsen och låt dem värmas upp tillsammans med chilin de sista 5–10 minuterna. 
  12. Smaka av med salt och peppar. Justera styrkan med mer cayennepeppar eller rökt paprikapulver om du vill ha mera sting i smaken.
  13. Servera med limeklyftor vid sidan om, om så önskas.
Recept, chili con carne, snabblagat, supergod, middagsgäster, familjen, matlådan, frysa, köttfärs, högrev, blandfärs, bönor, majs, tortillachips, guacamole, gräddfil. Servera med persilja ovanpå, gärna också riven Västerbottenost och några klyftor lime.

Serveringstips

Servera chili con carne med ris och/eller tortillachips, tortillabröd och en klick gräddfil. Toppa med färsk persilja.

Addera riven ost (gärna Västerbotten) och en skål med guacamole för extra smak. Några klyftor lime är också gott att pressa över din chili con carne.

Vegetarisk chili sin carne

För att göra en god vegetarisk eller vegansk variant av chili con carne kan du byta ut köttfärsen mot alternativ som sojafärs, quornfärs eller någon veganfärs. Använd grönsaksbuljong och tillsätt rökarom, som Liquid Smoke, om du vill ha mer umamismak.

För att få lite mer textur och tuggmotstånd kan du blanda ner 1 deciliter solrosfrön. Strimlad halloumi ger också tuggmotstånd, och extra smak om du grillar den först.

Chili con carne betyder ”chili med nötkött”, den vegetariska varianten blir då chili sin carne – alltså chili utan kött.

Recept, chili con carne, snabblagat, supergod, middagsgäster, familjen, matlådan, frysa, köttfärs, högrev, blandfärs, bönor, majs, tortillachips, guacamole, gräddfil. En het chili con carne är perfekt för att jaga bort höstkylan.


Fler recept från Smaktipset:


Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Snabblagad spaghetti carbonara – så här lyxar du till klassikern

Grekisk potatissallad med tzatziki – perfekt till sommarens grillning

Garam masala kycklinggryta – enkelt och supergott recept

Snabblagad och fräsch chimichurri – perfekt till sommarens grillning

Sommarfavoriten fattoush med pitabröd, melon och chèvreost

Enkel, god och snabblagad midsommar-buffé – som alla gillar

Din nya favorit till vardag och fest – vegetarisk lyx-lasagne

Lättlagad och god plåtmat – hela middagen i ugnen

Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott

Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten

Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern

Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen

Korv stroganoff är en snabblagad favorit – testa våra varianter

Så lyckas du vid grillen – Smaktipsets smarta råd

Laga din egen granola – billigt, nyttigt och gott!

Laga din egen korvlåda till jobblunchen

Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten

Laga lyxmiddag för en spottstyver – så fixar du räkpastan!

Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!

Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda

Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!

Klassisk potatisgratäng – enkelt, supergott och snabblagat recept

Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!

Veckans lunchlåda: Så fixar du firren!

Kockens bästa recept – det här ska du laga till orange vin

Veckans billiga lunchlåda: kyckling och ris – enkelt, snabblagat och gott!

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Glöggdrinkar med tre unika smaker

Glögg är gott som det är – men det kan också bli en fantastisk bas i drinkar. Med inspiration från årets glöggnyheter från Blossa, Stockholms Bränner...

Smaktipset

Så väljer du rätt vin till vardagsmaten

Har du någon gång funderat på vilket vin som passar bäst till vardagsmaten? Rätt vin kan förhöja smaken och göra även den enklaste måltid till något lite...

Smaktipset

Höstens bästa soppor med säsongens råvaror i fokus

När höstmörkret sänker sig och kylan kryper på finns det få saker som slår en värmande skål med soppa. Med säsongens råvaror i fokus bjuder vi här på tre...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...

Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...