Fredagsmys: chili con carne med tortillachips och guacamole
Till helgen vill man gärna lyxa till maten och då ska ni testa vårt recept för chili con carne. Snabblagat och passar lika bra till middagsgäster som i matlådan. Dessutom lätt att göra vegetarisk.
Text: Pär Brandt
Chili con carne är en lättlagad och god klassiker som passar hela familjen. Gör du en extra stor sats så är den även perfekt att ha redo i frysen eller till veckans matlådor.
En av hemligheterna med en god chili con carne är att välja en godare, lite fetare köttfärs. Använd gärna högrev, som är mest smakrik, eller blandfärs.
Med rätt tillbehör får du rätt nivå på fredagsmyset. Servera din chili con carne med tortillachips, tortillabröd, en klick gräddfil och även guacamole.
Och ja, det blir extra gott med ett glas rött till. Även om det går lika bra med mineralvatten.
Hacka löken, vitlöken, paprikan och chilin.
Recept chili con carne för 4 personer
Ingredienser:
- 500 gram nötfärs (gärna högrev) eller blandfärs
- 2 gula lökar, finhackade
- 2 röda, färska chilipeppar
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 gul paprika, tärnad
- 1 förpackning krossade tomater (cirka 400 gram), eller färska tomater
- 1 förpackning svarta bönor (cirka 400 gram), avrunna och sköljda
- 1 burk majs (cirka 350 gram), avrunna (eller tinade, frysta)
- 2 matskedar tomatpuré
- 1 tesked spiskummin
- 1 tesked rökt paprikapulver
- 1/2 tesked torkad oregano
- 1/2 tesked chiliflakes (justera efter smak)
- 1 deciliter vatten eller kalvbuljong
- 2 matskedar olivolja
- Salt och svartpeppar efter smak
- Färsk persilja för garnering (valfritt)
- 1 limefrukt i klyftor (valfritt)
Servera gärna med tortillachips, guacamole och gräddfil.
Instruktioner:
- Skölj och rensa paprikan, gör samma med chilipepparn. Hacka i mindre bitar.
- Finhacka den gula löken och vitlöken.
- Värm olivoljan i en stor gryta med tjock botten på medelhög värme.
- Tillsätt lök och vitlök och stek i 2–3 minuter tills löken börjar mjukna.
- Lägg i nötfärsen och bryn den tills den är genomstekt, cirka 5–7 minuter. Rör om ofta så att färsen smulas sönder och inte klumpar sig.
- Tillsätt spiskummin, paprikapulver, chiliflakes och oregano. Rör om och låt kryddorna steka tillsammans med färsen i 1–2 minuter för att frigöra smakerna.
- Blanda ner paprika och chilipeppar, stek ytterligare 2 minuter.
- Häll i de krossade tomaterna och tomatpurén. Vill du lyxa till det och få bättre smak så använd hackade, färska tomater istället.
- Rör om väl. Tillsätt vattnet eller kalvbuljongen.
- Låt chilin småputtra på låg värme i cirka 20–30 minuter så att smakerna utvecklas. Om blandningen blir för tjock, tillsätt lite mer vatten eller buljong.
- Lägg till de avrunna svarta bönorna och majsen och låt dem värmas upp tillsammans med chilin de sista 5–10 minuterna.
- Smaka av med salt och peppar. Justera styrkan med mer cayennepeppar eller rökt paprikapulver om du vill ha mera sting i smaken.
- Servera med limeklyftor vid sidan om, om så önskas.
Servera med persilja ovanpå, gärna också riven Västerbottenost och några klyftor lime.
Serveringstips
Servera chili con carne med ris och/eller tortillachips, tortillabröd och en klick gräddfil. Toppa med färsk persilja.
Addera riven ost (gärna Västerbotten) och en skål med guacamole för extra smak. Några klyftor lime är också gott att pressa över din chili con carne.
Vegetarisk chili sin carne
För att göra en god vegetarisk eller vegansk variant av chili con carne kan du byta ut köttfärsen mot alternativ som sojafärs, quornfärs eller någon veganfärs. Använd grönsaksbuljong och tillsätt rökarom, som Liquid Smoke, om du vill ha mer umamismak.
För att få lite mer textur och tuggmotstånd kan du blanda ner 1 deciliter solrosfrön. Strimlad halloumi ger också tuggmotstånd, och extra smak om du grillar den först.
Chili con carne betyder ”chili med nötkött”, den vegetariska varianten blir då chili sin carne – alltså chili utan kött.