Grekisk potatissallad med tzatziki – perfekt till sommarens grillning
Potatissallad har ju fördelen att passa till precis allt som du grillar. Denna grekiska variant går snabbt att laga och blir supergod tillsammans med tzatzikin. Passar perfekt i matlådan också!
Text: Pär Brandt
Potatissallad går att variera i oändlighet. Den här grekiska varianten med oliver, fetaost och tzatziki är verkligen mitt i prick som tillbehör vid sommarens grillning.
Till skillnad mot ”vanlig” potatissallad så ska den grekiska serveras ljummen. Det sparar tid och gör att smakerna lyfts fram ännu mera.
Gör en extra stor sats så har du något riktigt gott att ta med till jobbet i matlådan.
Har du inte gräslök så funkar det med färsk lök istället.
Recept grekisk potatissallad 4 personer
Ingredienser:
- 800 gram potatis
- 250 gram cocktailtomater
- En halv grön gurka
- 150 gram fetaost
- 1 stor rödlök
- 150 gram oliver
- 100 gram kapris
- En halv citron
- Ett knippe gräslök
- Persilja för garnering
- Salt och peppar
Tärna potatisen i lagom stora bitar och koka inte för länge.
Instruktioner:
- Skölj, skala och skär potatisen i mindre bitar så kokar den fortare.
- Var försiktig så att potatisen inte blir för mjuk. Häll ut vattnet och låt potatisen ånga av sig. Häll över i en stor skål.
- Skiva rödlöken i tunna skivor.
- Skölj och dela cocktailtomaterna i halvor.
- Skär gurkan i skivor.
- Blanda ner tomater, rödlök och gurkan i skålen med potatis.
- Klipp gräslöken i små bitar med en sax över skålen, häll i kaprisen. Strö över salt och peppar, pressa ur citronsaften, rör runt och blanda.
- Fyll på med smulad fetaost och oliver ovanpå blandningen.
- Garnera med persilja.
Så enkelt och så gott – tzatziki.
Recept tzatziki
Tzatziki är en grekisk klassiker som vi gärna ställer fram när det ska grillas. Lättlagad och en väldigt god ”röra”.
I en vanlig potatissallad rör man ner crème fraiche och majonnäs tillsammans med potatisen. Men här har vi tzatzikin bredvid så att var och en själv kan välja hur ”krämig” salladen ska bli.
Ingredienser:
- 500 gram grekisk yoghurt
- 1 liten grön gurka
- 2–3 vitlöksklyftor
- 2 matskedar olivolja
- 1 matsked vitvinsvinäger
- 1 tesked torkad oregano
- 0,5 tesked salt
- 1 kryddmått riven svartpeppar
Grekisk potatissallad och tzatziki är perfekt till grillspett.
Instruktioner:
- Strimla gurkan grovt med ett rivjärn och samla upp i ett durkslag. Häll över saltet och låt vätskan rinna av i 10 minuter. Pressa gurkan med handen så att den sista vätskan rinner ut.
- Pressa vitlöksklyftorna och blanda ihop med yoghurt och gurka.
- Häll i olivolja och vitvinsvinäger samt oregano. Rör runt, provsmaka och addera salt om det behövs samt lite riven svartpeppar.
- Låt gärna tzatzikin stå i kylen i minst en 1 timme innan servering. Eller varför inte göra tzatzikin dagen innan?
En god variant är att göra gyros med tunnbröd, klicka i potatissalladen och tzatziki. Perfekt utflyktsmat.
Våga variera
Vill du fortsätta på det grekiska temat så går det utmärkt att lyxa till potatissalladen med soltorkade tomater.
Om du har tyskt påbrå så skulle du förmodligen vilja blanda ner små bitar av rökt skinka i salladen. Kommer du från Ryssland så ska det ingå hårdkokta ägg i blandningen.
För att göra salladen mera mättande kan du blanda i kyckling, tofu (kalorisnålt) eller halloumi.