Snabblagad och fräsch chimichurri – perfekt till sommarens grillning
Smaktipset PUBLICERAD 26/7/2024

Snabblagad och fräsch chimichurri – perfekt till sommarens grillning

Med sin kryddstarka hetta är den argentinska chimichurrin det perfekta tillbehöret vid grillning. Några minuter vid skärbrädan är allt som behövs. Enklare kan det inte bli!

Text: Pär Brandt

Argentinska chimichurri är ett mellanting av sallad och röra. Dessutom är detta syrliga tillbehör magiskt – det passar nämligen till allt!

Du kan ha chimichurri till allt du gör på grillen, eller som en del av fyllda baguetter till sommarens picknick. Blir det över så håller sig chimichurri flera dagar i kylskåpet.

Förutom smaken så är det tillagningen som är den största fördelen. Det går så snabbt att gasolgrillen knappt hinner bli varm.

Recept, chimichurri, Argentina, tillbehör, grillning, kött, kyckling, persilja, chilipeppar, kapris, olivolja, vitlök, lime, schalottenlök, baguetter, streetfood, Sydamerika.Ingredienserna till chimichurri kan varieras.

Recept chimichurri grilltillbehör

Ingredienser:

  • 1 knippe färsk persilja (100 gram)
  • 1,5 deciliter olivolja
  • 0,5 deciliter äppelcidervinäger
  • 1 limefrukt, gärna ekologisk
  • 1 schalottenlök
  • 2 färska chilipeppar (50 gram)
  • 100 gram (avrunnen) små eller medelstora kapris
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 matsked chiliflakes
  • 1 matsked torkad oregano
  • 1 matsked flingsalt
Recept, chimichurri, Argentina, tillbehör, grillning, kött, kyckling, persilja, chilipeppar, kapris, olivolja, vitlök, lime, schalottenlök, baguetter, streetfood, Sydamerika.Enkelt, snabbt och vansinnigt gott. Kan det bli bättre?

Instruktioner:

  1. Skär bort den nedersta, grova delen av stjälken på persiljan. Men resten finhackas (stjälkarna har mycket smak). Spara en eller två små toppar av persiljan för garnering. Häll över i en skål.
  2. Pressa eller riv vitlöken.
  3. Kärna ur och finhacka chilipepparn.
  4. Blanda i kaprisen.
  5. Finhacka schalottenlöken, häll i skålen och rör runt.
  6. Riv limeskalet, några matskedar räcker.
  7. Mixa olivolja och vinäger. Häll över skålen tillsammans med limesaften och rör runt.
  8. Addera lite sting och hetta med chiliflakes, om du vill. Smaksätt med oregano och salt.
  9. Strö över det rivna limeskalet som garnering, och toppa med en liten kvist persilja.
  10. Har du tid så låt gärna chimichurrin stå och dra i kylskåpet 1 timme.
Recept, chimichurri, Argentina, tillbehör, grillning, kött, kyckling, persilja, chilipeppar, kapris, olivolja, vitlök, lime, schalottenlök, baguetter, streetfood, Sydamerika.Chimichurri är perfekt till grillad kyckling.

Våga variera

Chimichurri ska ha sitt ursprung i spanska Baskien och är vanlig i Sydamerika. Det gör att receptet kan se lite olika ut, beroende på vem man frågar.

Grunden är alltid finhackad persilja, vitlök och olivolja. Men sedan är det fritt fram att experimentera med smakerna.

Om någon inte gillar vitlök så kan man hacka rödlök. Färsk, finhackad oregano är något du också kan testa. En del vill absolut ha finhackad paprika med i mixen.

Vill du ha mindre hetta så skippa chilifrukten. Har du ingen limefrukt hemma så går det bra med pressad citron istället.

Recept, chimichurri, Argentina, tillbehör, grillning, kött, kyckling, persilja, chilipeppar, kapris, olivolja, vitlök, lime, schalottenlök, baguetter, streetfood, Sydamerika.Choripán är populär streetfood i Sydamerika, som vår korv med bröd. En rejäl smörgås med chorizo och chimichurri.

Fler recept från Smaktipset:

Sommarfavoriten fattoush med pitabröd, melon och chèvreost

Enkel, god och snabblagad midsommar-buffé – som alla gillar

Din nya favorit till vardag och fest – vegetarisk lyx-lasagne

Lättlagad och god plåtmat – hela middagen i ugnen

Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott

Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten

Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern

Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen

Korv stroganoff är en snabblagad favorit – testa våra varianter

Så lyckas du vid grillen – Smaktipsets smarta råd

Laga din egen granola – billigt, nyttigt och gott!

Laga din egen korvlåda till jobblunchen

Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten

Laga lyxmiddag för en spottstyver – så fixar du räkpastan!

Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!

Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda

Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!

Klassisk potatisgratäng – enkelt, supergott och snabblagat recept

Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!

Veckans lunchlåda: Så fixar du firren!

Kockens bästa recept – det här ska du laga till orange vin

Veckans billiga lunchlåda: kyckling och ris – enkelt, snabblagat och gott!

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Vad blir det till middag? Smaka på klassiska recept som aldrig går ur tiden

Från det svenska kökets rustika rätter till klassiker inspirerade av internationella smaker – vissa recept blir aldrig omoderna. De bär på en histori...

Smaktipset

Följ med på resan från druva till vin

Visste du att varje vinflaska du öppnar bär på en historia som börjar i en enkel druva? Från vinodlingens gröna rader till vinglasets djupa toner är resan...

Smaktipset

Matlådor som smakar lika bra dagen efter

Att laga matlådor behöver varken vara tråkigt eller tidskrävande. Med smarta recept och enkla knep kan du förbereda måltider som är lika goda vid lunch...

Mest lästa
Bygg & renovera

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap...

Aktuellt

Nu är det sommartid – vad ska det vara bra för, egentligen?

Varje år kommer den lika säkert som amen i kyrkan. Dagen då svenskens klocka ställs om till sommartid. Men vad är egentligen tanken bakom påfundet? Läs...

Trädgård

Årets pelargon 2025 är utsedd: Summer Twist Rose

I år har en pelargon med en riktigt speciell charm utsetts till Årets Pelargon 2025: Summer Twist Rose. Med sina mjuka, korallrosa blommor som övergå...