Snabblagad och fräsch chimichurri – perfekt till sommarens grillning
Med sin kryddstarka hetta är den argentinska chimichurrin det perfekta tillbehöret vid grillning. Några minuter vid skärbrädan är allt som behövs. Enklare kan det inte bli!
Text: Pär Brandt
Argentinska chimichurri är ett mellanting av sallad och röra. Dessutom är detta syrliga tillbehör magiskt – det passar nämligen till allt!
Du kan ha chimichurri till allt du gör på grillen, eller som en del av fyllda baguetter till sommarens picknick. Blir det över så håller sig chimichurri flera dagar i kylskåpet.
Förutom smaken så är det tillagningen som är den största fördelen. Det går så snabbt att gasolgrillen knappt hinner bli varm.
Ingredienserna till chimichurri kan varieras.
Recept chimichurri grilltillbehör
Ingredienser:
- 1 knippe färsk persilja (100 gram)
- 1,5 deciliter olivolja
- 0,5 deciliter äppelcidervinäger
- 1 limefrukt, gärna ekologisk
- 1 schalottenlök
- 2 färska chilipeppar (50 gram)
- 100 gram (avrunnen) små eller medelstora kapris
- 3 vitlöksklyftor
- 1 matsked chiliflakes
- 1 matsked torkad oregano
- 1 matsked flingsalt
Enkelt, snabbt och vansinnigt gott. Kan det bli bättre?
Instruktioner:
- Skär bort den nedersta, grova delen av stjälken på persiljan. Men resten finhackas (stjälkarna har mycket smak). Spara en eller två små toppar av persiljan för garnering. Häll över i en skål.
- Pressa eller riv vitlöken.
- Kärna ur och finhacka chilipepparn.
- Blanda i kaprisen.
- Finhacka schalottenlöken, häll i skålen och rör runt.
- Riv limeskalet, några matskedar räcker.
- Mixa olivolja och vinäger. Häll över skålen tillsammans med limesaften och rör runt.
- Addera lite sting och hetta med chiliflakes, om du vill. Smaksätt med oregano och salt.
- Strö över det rivna limeskalet som garnering, och toppa med en liten kvist persilja.
- Har du tid så låt gärna chimichurrin stå och dra i kylskåpet 1 timme.
Chimichurri är perfekt till grillad kyckling.
Våga variera
Chimichurri ska ha sitt ursprung i spanska Baskien och är vanlig i Sydamerika. Det gör att receptet kan se lite olika ut, beroende på vem man frågar.
Grunden är alltid finhackad persilja, vitlök och olivolja. Men sedan är det fritt fram att experimentera med smakerna.
Om någon inte gillar vitlök så kan man hacka rödlök. Färsk, finhackad oregano är något du också kan testa. En del vill absolut ha finhackad paprika med i mixen.
Vill du ha mindre hetta så skippa chilifrukten. Har du ingen limefrukt hemma så går det bra med pressad citron istället.