Sommarfavoriten fattoush med pitabröd, melon och chèvreost
Den libanesiska fattoushsalladen med vattenmelon passar perfekt till varma sommardagar. Fattoush kan varieras i oändlighet men den här lyxvarianten kan bli din nya favorit!
Text: Pär Brandt
En del rätter kan varieras i oändlighet men det är alltid mammas eller mormors recept som är ”rätt”. Som ukrainska rödbetssoppan borscht (klicka för recept) eller libanesiska salladen fattoush.
Med sina färger, många smaker och vattenmelon är fattoush perfekt på sommaren. Passar både som huvudrätt eller tillbehör när du grillar.
Sommarfräscha grönsaker, pitabröd och en skarpslipad kniv är det som behövs för att göra fattoush.
Recept fattoush 4 personer
Ingredienser:
- 2 medelstora pitabröd
- 2 paprikor, gula/röda
- 1 salladshuvud av isbergssallat (eller 2 romansallat)
- 1 grön gurka
- 1 stor rödlök
- 1 granatäpple
- 1 knippe rädisor
- 1 knippe färsk mynta
- 1 citron
- En halv medelstor vattenmelon
- 10–15 cocktailtomater
- 200 gram chevrèost
- 10 kärnfria dadlar
- 3 matskedar olivolja
- 1 matsked chiliflakes
- 1 matsked flingsalt
Fattoush fungerar bra både som huvudrätt eller tillbehör när du grillar.
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Hacka salladen grovt och skölj, låt rinna av.
- Skölj och hacka gurka, paprikor, rädisor, tomater och vattenmelon. Skiva rödlöken i tunna skivor. Lägg allt i en stor skål och rör runt.
- Pensla pitabröden med lite olivolja och ställ in dom på en plåt i ugnen. Rosta tills det blir färg på ytan, cirka 10 minuter. Ta ut och tärna bröden i små trekanter när de svalnat.
- Ta fram en stor serveringsskål. Börja med att lägga i salladen. Ta skålen med de hackade grönsakerna och vattenmelonen, häll ut vätskan som samlats i botten. Lägg sedan över blandningen över salladen, rör runt försiktigt så att salladen sticker upp.
- Strö över den färska myntan.
- Kärna och rensa ur granatäpplet, strö kärnorna över salladen tillsammans med smulad chevrèost. Skiva dadlarna och strö över även dessa.
- Lägg trekanterna av pitabröd som en ring runt salladen, längst upp.
- Pressa ur citronsaften över salladen tillsammans med några matskedar olivolja och eventuellt vinäger. Avsluta med att strö över chiliflakes samt salt.
- Servera direkt.
Fattoush går att servera i en färdig skål för varje gäst, då kan du garnera med pitabrödet på sidorna.
Våga variera
Givetvis går det att dra ifrån och lägga till ingredienser. En del vill till exempel ha rostade valnötter. Andra anser att pitabrödet ska stekas i olivolja och inte rostas i ugn.
Vill du ha lite mindre kalorier så skippa chevrèosten och använd tofu istället. Vill du ha mer smak går det att variera dressingen, många föredrar en tahinidressing (sesampasta) istället för olivolja.
Fattoush bör serveras direkt när den är klar. Får salladen stå för länge drar brödbitarna åt sig vätska och ser då rätt tråkiga ut. Skulle du få över sallad så ta bort pitabrödet och ställ resterna i kylskåpet, fattoush funkar utmärkt som ett salladstillbehör till andra rätter.